DİŞ KAPLAMA
Panoramik diş röntgeni istenilen bir tedavi de tabi ki diş kaplama yapımıdır. Diş kaplama öncesi röntgen isteği hekimin size uzun ömürlü ve sağlıklı bir diş kaplaması veya köprüsü yapmak istediğini gösteren en önemli göstergedir. Diş röntgeni olmada kaplama yapılamaz mı? Yapılır tabi ama kaplama ömrü ne kadar olacak üzerine diş kaplaması koyulacak dişin kökü ne durumda bilmek gerekir. Bu yazıda diş kaplama öncesi istenilen diş röntgeni neden istenir, ne tür bilgiler alınır bu konuda Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgilere lacağız. Kendisi çok tecrübeli ve deneyimli ünlü bir diş hekimi. Bakın diş kaplama ve diş röntgeni arasındaki bağlantı ile ilgili neler söyledi.
DİŞ KAPLAMA ÖNCESİ RÖNTGEN NEDEN GEREKİR?
Diş kaplama öncesi panoramik röntgen ile kaplama yapılacak dişlerin ve onlara komşu durumdaki dişlerin sağlık durumlarına bakmak gerekir. Sadece klinik muayene bize her zaman dişlerin genel sağlıkları ile ilgili yeterli bilgi veremez. Elbette periodontal cep derinliği ve diş eti diş bağlantı durumu muayene esnasında değerlendirilir. Dişin mobilitesi olarak adalandırdığımız sallanma biçimi ve miktarı diş ile kemik bağlantı durumu hakkında fikir verir. Diş eti kanaması veya kızarıklığı da önemli ip uçları verir. Ancak diş kökü çevresindeki periodontal dokuların sağlık durumları ancak diş röntgenleri ile tam olarak değerlendirilebilmektedir. Diğer bir röntgen bulgusu da kök kanallarının durumudur.
KANAL TEDAVİSİ VE DİŞ KAPLAMALARI
Kanal tedavisi görmüş dişler için son derece önemli bir konu olan kanal tedavisi sonrası kök ucu ve periodontal doku sağlığı ancak röntgenler ile tespit edilebilir. Daha önce yapılmış kanal tedavilerinin diş ve çevre dokular için ne biçimde sonuçlandığını ancak periapikal veya panoramik diş röntgenleri ile görebilmekteyiz.
DİŞ KAPLAMASINA KOMŞU DİŞLER VE RÖNTGEN
Diş hekimi yapacağı diş kapalaması için veya diş köprüsü için sadece işlem yapacağı dişlerin sağlığını değil bu dişlerin komşuluğunda olan dişlerin de sağlığını kontrol eder. Yapılacak dişin hemen yanındaki dişte bir problem var ise yapacağı tedavi planına o dişi veya dişleri de dahil eder. Ancak bu şekilde yapılan diş tedavilerinin uzun süre ve sağlıklı bir biçimde ağızda kalması ve kullanılması mümkün olabilir.
Daha diş kaplaması yapılmadan bu kaplama ömrü ile ilgili tecrübeli bir hekim size diş kapamasının ömrü ile ilgili bilgi verebilir. Ben kullanım ömrü 5-10 yıldan daha az olacak bir diş kaplamasını asla uygulamıyorum. Diş hekimleri hastalarına diş köprüsü ve diş kaplamalarının ne kadar kullanılacağı ile ilgili bilgi vermelidir. Hastanın ağız bakımı ve genel sağlık durumu da diş kaplaması ömrünü etkiler ama dişlerin kaplama yapıldığı zamanki genel durumu ile bir değerlendirme yapılıp diş kaplaması ömrü hakkında fikir sahibi olmak mümkün olabilir.